İşletmelerde harcanmaması gereken fonlar olan verimsizlik, israf ve ekonometrik dengesizlik maliyetleri, yüksek karlılık ve büyümeyi olumsuz etkilediğinden, olabildiğince tasfiye edilmelidir.
Firma koşulları, iç ve dış piyasa koşulları ve bilimsel metotlar göz önünde tutularak etkin bir karlılık, verimlilik, maliyet, hasılat ve kaynak yönetiminin dengeli bir biçimde gerçekleştirilmesinin hedeflendiği,
Kurumsallaştırma ve yeniden yapılandırma çalışmalarının gerçekleştirildiği,
Öz kaynak ağırlıklı reel büyüme stratejileri geliştiren,
Muhtelif riskleri kontrol edilebilir hale getiren, öngörülemeyen zarar kalemlerini azaltan ve kör noktalara hakim olmaya başlayan,
bir iş ortamının Ülkemize, Firmanıza ve Size neler kazandırabileceğini tahmin edebiliyor muyuz?
‘Bilgi toplumu bilgi bireylerinden oluşur gerçeğinden hareketle; geleceğin dünyasında global güç dengelerinin lehlerine değişeceği ülkeler veya değişik saiklerle bir araya gelmiş ülke toplulukları, insana ve dolayısıyla bilgiye yatırım yapanlar ve bilgi bireyi sayısını artırarak bilgi toplumu olmayı hedefleyenler olacaktır’.
Unutmayınız…. Şimdilerde, zaman faaliyetlerini eski yöntemlerle değil çağdaş ve bilimsel tekniklerle gerçekleştirenler lehine işliyor.
- Günümüzde orta büyüklükteki işletmelerin pek çoğu, araştırdığımız ve bildiğimiz kadarıyla bilgi işlem yatırımı yapmış oldukları halde halen geleneksel metotlarla idare edilmektedir.
- Birçok kez tespit ettiğimiz, gözlemlediğimiz ve duyduğumuz husus; firma sahip ve yöneticilerinin, firmalarının ne kadar kar ettiğini, maliyetlerinin, alacaklarının, borçlarının, stoklarının, öz ve döner sermayelerinin, duran varlıklarının, gelirlerinin ve giderlerinin ne olduğunu net olarak bilememeleri ve bunlardaki değişimleri izleyememeleridir.
- Bu süreçte örnekleri artırılabildiği üzere tarafımıza şöyle yakınmalarla da karşılaşılmıştır. “İşletmemizdeki kör noktalardan haberimiz yok.” “Büyüdüğümüzü zannederken aslında küçülüyormuşuz gibi geliyor!” “Kar ettiğimizi zannederken meğer zarar ediyormuşuz.” “Nerelerden kan kaybettiğimizi bir türlü tespit edemiyoruz.” “Daha çok üretip satmak veya alıp satmak acaba daha mı karlı oluyor yoksa daha mı zararlı oluyor? “Çok üretip sattığımız ve ticari faaliyetlerimiz giderek arttığı halde karlarımız neden azalıyor veya neden zarar ediyoruz? Acaba çok üretip satmak ve çok alıp satmakla yanlış mı yapıyoruz? Doğru yapıyorsak nerelerde hata yapıyoruz? Yanlış yapıyorsak neden yanlış?” “İşletmemizde fazla mı eksik mi yatırım harcaması yaptığımızdan emin değiliz doğrusu.”
- Bazen de çeşitli firma sahip ve yöneticileri birtakım sorunların var olduğunu, birtakım çözümlere ihtiyaç duymakta olduklarını tecrübelerine binaen hissetmekle beraber bu sorun ve çözüm yollarını yeterince dillendiremediklerini veya ifade edemediklerini belirtmişlerdir. Kendilerine yaşadıkları ve ifade edemedikleri sorunlar ve bunların çözüm yollarıyla ilgili gerekli açıklamaları yaptıktan sonra konuların net olarak anlaşıldığı ve bu konuların aslında gerçekten ihtiyaç duydukları hususlar olduğu ortaya çıkmıştır.
- Ayrıca ilişki içinde olduğumuz firmalarda idari, ticari, mali ve teknik birimlerin, faaliyetlerin yürütümünde, paylaşımcı ve çözümcü bir yapıyı geliştirme yerine devamlı surette sorunları gündeme getirerek, çözümleri diğerlerinden beklemeleri, pek çok durumda anlık pansuman çözümlemelere gidilmesi, düşünmekten üşenilmesi, departmanlar arasında birbirinden kopuk ve anlamsız bir rekabet olması sıkça rastladığımız hususlardır.
- Geleneksel yöntemlerle idare edilen faaliyetlerin karşılıkları olan mali kayıtların sağlıklı, anlaşılabilir ve doğru işlenememesi sonucu, yönetimde karar alıcıların eksik, yanlış, tutarsız ve yetersiz verilerle akılcı karar alamamaları da kronik bir sorun olmaya devam etmektedir.
- Son olarak verimlilik temelli büyüme politikalarının uygulanamaması, verimliliğe, kaliteye ve markalaşmaya yönelik ar ge faaliyetlerinde bulunulmaması, boşa giden ve israf edilen mallar ve malzemeler ile işçilikler, makineler, enerji ve yakıtlar ile faaliyetlere bağlı diğer masraflara karşı gösterilen duyarsızlık, içte ve dışta kıyasıya yaşanan rekabet ortamında kör döğüşü sergilenmesi gibi hususlar tespit ettiğimiz, gözlemlediğimiz ve işittiğimiz hususlardır.
- Firmalar, harcamamaları gerektiği halde boşa harcadıkları fonların tutarlarını ve kaynaklanma sebeplerini, tespit edilmiş olarak yukarıda sözü edilen analiz raporlarından periyodik olarak izleyebilecektir. Böylelikle bu tutarların firmada fon olarak kalması, oto finansman imkanlarını genişleterek yüksek maliyetli borçlanma düzeyini düşürecek, kullanılabilir fon tutarının artıracak ve böylelikle net pozitif yatırım düzeyinin yükselmesini sağlayacaktır.
- Bunun yanı sıra aynı kapasite kullanım oranında daha düşük ortalama maliyet ile üretimde optimum noktanın yakalanması mümkün olacak, ayrıca üretim planlama ve uygulama faaliyetlerine olumlu katkı sağlanmış olacaktır. İsraf ve verimsizlik noktalarının ve bunların parasal karşılıklarının tespiti belirsizliği de azaltan bir unsurdur. Firmalarda eksik veya fazla istihdam adetleri, boşa giden direkt işçilik saatleri ve makine saatleri, verimsiz çalışan makine ve işgücü verimsizlik maliyetleri, hammadde ve malzemeler ile genel üretim gider unsurlarından kaynaklanan verimsizlik ve israf maliyetleri belirlenerek raporlanacak ve bunların tasfiyesi edilmesi yöntemlerinin uygulanması önerilecektir.
- Gerçek başa baş noktaları kesin olarak belirlenecek. Yani maliyetlerinizi kurtarmanız gerektiği için hangi miktarın altında (1. başa baş noktası ) ve zarar etmeye başladığınız için hangi miktarın üzerinde (2. başa baş noktası ) faaliyet yapmamanız gerektiğini net rakamlarla göreceksiniz. Böylece faaliyet hacmi ayarlamaları daha akılcı ve net olarak yapılacaktır. Firma kar, gelir ve verim maksimizasyonu ile maliyet minimizasyonunu sağlayan ürün-satış miktarlarına göre yapılacak analizlerin sonuçları da ölçülebilir olacak ve faaliyet planlarına ışık tutacaktır.
- İşletmenizdeki her tür değişken ve sabit gider çeşidinin özel yöntemlerle belirlenen, işletmenize has teknik ve gerçekçi dağıtım anahtarlarıyla gider merkezlerine ve ürettiğiniz mamul veya sattığınız mallara doğru ve tam olarak yansıtılması ve böylelikle ürün çeşitlerinizin ayrı ayrı ve birbirinden farklı gerçek maliyetlerinin ortaya çıkması, başta rekabetçi bir fiyat politikası ve etkin bir kaynak ve kapasite planlaması ile maliyet, verimlilik ve karlılık yönetimini etkin bir tarzda gerçekleştirmenizi sağlayacaktır.
- Firmanızda departman maliyetlerinin görülmesiyle birlikte performans değerlendirmesi yapılabilecek ve işletme hakimiyeti, tasarruf tedbirleri ve insan kaynakları yönetimine katkı sağlanmış olacaktır.
- Proje, iç ve dış rekabet yapısını güçlendiren, öz kaynak ağırlıklı reel büyümeyi sağlayan, kaynak–kullanım dengesini kuran, rasyonel bir döner ve duran varlık ile öz kaynak ve borç yönetimi işlevlerini gerçekleştiren, tüm faaliyetleri sistemleştirerek kurumsallaşmayı sağlayan ve mesleki uzmanlaşma ile yönetsel bilgi ve beceriyi artıran, sahip, yönetici ve çalışanların motivasyonlarını yükselten ve birer bilgi bireyi olmalarını hedefleyen, işletmeyle çalışan tedarikçi firmaları da endirekt olarak disipline etmesi yönüyle dış faydası yüksek bir yapıya sahiptir.
- Tasfiye edilmesi değişik sebeplerle istenmese bile harcanmaması gerektiği halde boşa harcanan fonların, tutarlarının ve kaynaklanma sebeplerinin her zaman görülmek ve bilinmek istenmesinin çok doğal olduğu kanaatini taşıyoruz.
- Verimli misiniz, değil misiniz, ne kadar verimlisiniz, ne kadar verimsizsiniz?
- Verimsizliğinizin sebepleri ve size maliyeti nedir?
- En yüksek karı, en yüksek ciroyu, en düşük maliyeti sağlayan üretim ve satış noktanız ne olmalıdır?
- Maliyetinizi kurtarmanız gereken üretim ve satış noktanız ile zarar etmeye başladığınız için durmanız gereken üretim ve satış noktanız ne olmalıdır?
- Üreteceğim ve bana en çok kar getirecek en uygun mamul çeşidi ve miktarını nasıl belirleyebilirim?
- Kapasitemi artırmalı mıyım, azaltmalı mıyım?
- Ürünlerimi, bana hedeflediğim karı bırakacak biçimde en uygun nasıl fiyatlandırabilirim?
- Satmak istediğim bir malı üretmeli miyim, satın mı almalıyım?
- Özel bir sipariş geldiğinde kabul mü etmeliyim, red mi etmeliyim?
- Belirli bir mamulün üretimine devam edip etmemeye dair ne gibi kararlar almalıyım?
- Birim üretim maliyetlerimi, birim idari maliyetlerimi, birim ticari maliyetlerimi, birim satış maliyetlerimi, birim stok maliyetlerimi doğru olarak nasıl belirleyebilirim?
- Maliyet, ciro ve kar hedeflemelerimi nasıl oluşturabilirim?
- Maliyetlerimi nasıl düşürebilirim?
- Kurumsallaşmak ve yeniden yapılanmam için “maliyetmuhasebesi”, “finans muhasebesi”ve “yönetim muhasebesi” sistemlerim kurulsun istiyorum. Ama nasıl?
- Söz konusu sistemlerin kuruluş sürecinin ve kuruluş sonrası işleyişinin denetlenmesini, analiz edilmesini ve raporlanmasını da istiyorum.
- Ayrıca faaliyetlerimin, olası hile ve suiistimallerin denetlenmesini, analiz edilmesini ve raporlanmasını da istiyorum.
- Firmamın gerçek değerini nasıl belirleyebilirim?
- Nakdi sermayemin ve beşeri (işgücü) sermayemin parasal değerini nasıl öğrenebilirim?
- Firmamın değerinde, sermayemin ve çalıştırdığım işgücünün ayrı ayrı parasal katkısını nasıl tespit edebilirim?
- Ciro ve karlılığımda, sermayemin ve çalıştırdığım işgücünün ayrı ayrı parasal katkısı ve bunların parasal maliyetinin karşılaştırmalı sonucu nedir, nasıl belirleyebilirim?
- Satış ve pazarlama birimlerimin gerçek performanslarını nasıl ölçebilirim? Buna göre çalışanlarımın hakettikleri prim ve ücretleri nasıl belirleyebilirim?
- Üretim birimlerimin gerçek performanslarını nasıl ölçebilirim? Buna göre çalışanlarımın hakettikleri prim ve ücretleri nasıl belirleyebilirim?
- Firmamdaki ücret yönetimim ve ücret dağılımım ne kadar optimum, nasıl ölçebilirim?
Satışlarımda;
- Yönetim ve personelimin performansının TLolarak katkısı nedir?
- Piyasa etkilerinin TLolarak katkısı nedir?
- Mevsimsel etkilerin TLolarak katkısı nedir?
- İç ve dış konjonktürel etkilerin TLolarak katkısı nedir?
- Arızi sebeplerin etkisinin TLolarak katkısı nedir?
nasıl belirleyebilirim?
- Ödeme ve tahsilat dengesi ile bir arada kar, ciro, maliyet ve gider hedeflemesini aynı anda nasıl gerçekleştirebilirim?
- Hedeflenenlerle gerçekleşenlerin karşılaştırılmasını nasıl sağlayabilirim?
- Tahsilatsız beklediğim süre ve buna ilişkin finansman yükünün tespiti ile ilgili finansal planlama çalışmasını gerçekleştirebilmem mümkün mü?
- Döner sermaye ihtiyacımı belli sürelerle belirlemem mümkün mü?
Döner sermayemin değişmesinde;
- Yönetim etkinliğinin payı ve tutarı nedir?
- İş hacminin payı ve tutarı nedir?
- Endüstri kolundaki fiyat değişimlerinin payı ve tutarı nedir?
- Enflasyon faktörünün payı ve tutarı nedir?
nasıl belirleyebilirim?
- Finansal analizler, finansal okuryazarlık ve finans matematiği uygulamaları ile firmamı iyi okumanın püf noktalarını öğrenecek miyim?
- Yeni yatırım yapmalı mıyım?
- Önümdeki yatırım seçeneklerinden hangisini tercih etmeliyim?
- Makine, teçhizat, tezgah veya donanımımı yenilemeli miyim, bir süre daha böyle devam mı etmeliyim?
- Yatırımlarmı azaltmam gerekiyor mu, gerekmiyor mu?
- Yatırımlarımı işletme dışı bırakmamın zamanı geldi mi?
türünden sorulara ayrı ayrı net cevaplar bulacaksınız.
- Projenin temel özelliği; firmada kullanılan bilgisayar programı hangisi olursa olsun kurulmuş veya kurulacak sistemin, ancak ve ancak uygun veriler vermesi kaydıyla yukarıda söz ettiğimiz analiz türlerini gerçekleştirmemizi sağlamasıdır.
- Proje, üretim ve hizmet işletmeleri ile ticari mal alım ve satımıyla uğraşan işletmelerde yönetim, üretim ve hizmet birimlerinin tamamına dönük uygulanmaktadır. Hizmet süresince işletmeler, projenin hedeflediği dengelerin gerçekleşmesi amacıyla sistemin kurulması, periyodik aralıklarla yapılacak denetim, analiz ve raporlama faaliyetlerine sahne olacaktır.
- Projenin yürütülmesinde, sistem kurulması ve denetimi hariç analiz ve raporlama kendi programımızla gerçekleştirilecektir.
- En yüksek kar tutarını sağlayan, mevcut kapasite ve talep koşullarında toplam maliyet tutarını minimum, toplam gelir tutarını maksimum yapan, en yüksek verimlilik noktasını sağlayan makine-zaman ve personel-zaman saati ile mal ve hizmet üretimi, alış ve satış hacminin belirlenmesi.
- Maliyetini kurtarması gereken 1. başabaş noktası ile zarar etmeye başladığı için mal ve hizmet üretim ve alış kapasitesini bundan sonra artırmaması gereken 2. başabaş noktasının belirlenmesi.
- Verimsizlik, israf ve ekonometrik dengesizlik maliyetlerinin sebepleri ve tutarlarının belirlenmesini takiben, bunların olabildiğince tasfiye edilmesini sağlayan, karlılığı artıran, üretim tesisatını ve hizmet yapısını yıpratmadan, mevcut düzensiz talebi toplam arza eşitleyecek faaliyetlerin gerçekleştirilmesine olanak veren bilimsel nitelikte, uygulamaya dönük, pratik ve esnek bir bütçe tekniğinin uygulanması.
- Firmalarımızın yoğun iç ve dış rekabet ortamında hem verimliliklerini artırarak hem de verimsizlik ve israf maliyetlerini azaltarak veya minimuma indirerek, beklentilerine akılcı bir biçimde cevap verecek, doğru analiz yapmalarını sağlayacak, hedeflerini daha üst seviyelere doğru ritimde taşıyacak, daha kararlı ve karlı kurumsal yapılara sahip olmalarına imkan verecek ve kredilendirmede raiting notlarının yükselmesini sağlayacak bir yapıya kavuşmalarında, projemiz ve programımızla etkin bir rol oynamak,
- “Verimsizlik ve israf maliyetlerine artık bir son vermenin zamanı gelmedi mi?” sloganıyla, yoğun ve etkili birer tanıtım faaliyeti eşliğinde ülkemiz çapında bir verimlilik seferberliği başlatıp, “firmalarımızda verimlilik bilinci oluşturma” amacına yönelik söz konusu projemizi adeta “milli verimlilik atılımı projesi” adı altında hayata geçirerek ülkemiz için bir “verimlilik temelli gelişme stratejisi” uygulanmasına katkıda bulunmak,
- Bu sayede, firmalarımızın ülkemize yapmakta olduğu katma değerdeki katkı payının yükselmesi nispetinde, işsizliğin azaltılması ve istihdamın artmasının yanı sıra, hazinemizin gelir ve kurumlar vergisi ile katma değer vergisi ve sosyal güvenlik gelirlerinin ve buna paralel olarak toplumun gelişme ve refah seviyesinin artmasına kendi çapında katkı da bulunmak,
Proje, özel, kamu ve yarı kamusal nitelikte olan imalat ve hizmet işletmeleri ile ticari işletmelerde ( dış ticaret dahil) yönetim, üretim ve hizmet birimlerinin tamamına dönüktür.
Bu açıdan bakıldığında Türkiye’de bulunan tüm KOBİ işletmeleri ve kurumsallaşmak isteyen bazı kamu ve özel büyük şirket grupları ile bunların dış ülkelerdeki emsalleri hedef müşteri kitlesini oluşturmaktadır. Söz konusu kitlenin büyüklüğü pazarın büyüklüğünü de belirlemektedir.
Bu açıdan değerlendirildiğinde temelde pazar ihtiyacının çok geniş olduğunu söylemek mümkündür.
- Kurumsallaşma ve yeniden yapılandırma amacıyla tüm departmanları içerecek şekilde olmak kaydıyla sırasıyla “yönetim muhasebesi”, “maliyet muhasebesi” ve “finans muhasebesi” sistemlerinin kurulması.
- Sistemin kuruluş sürecinin ve kuruluş sonrası işleyişinin denetimi ve raporlanması.
- Analiz Çalışmaları ve Raporlanması.
Yukarıda saydığımız sistemlerin sunduğu denetlenmiş sağlıklı bilgiler ışığında periyodik olarak yapılacak “verimsizlik ve israf maliyetleri analizi”, “ekonometrik dengesizlik maliyetleri analizi”, “en yüksek kar, gelir ve verim analizi”, “en düşük maliyet analizi”, “1. ve 2. başa baş noktası analizi”, “makine işgücü bileşimi analizi”, “makine duruşlarının sebep ve süreleri analizi”, “atıl kapasite maliyetleri analizi”, “maliyet, gider ve gelir yönetimi analizi”, “talep ve arz esneklikleri ve talep hedeflemesi analizi”, “talep hedeflemesine dayalı verimlilik esaslı özel bütçe yönetimi ve analizi”, “ürün fiyatlandırma analizi”, “zaman tabanlı ziyan edilen maliyetler ve kaybedilen hasılatlar analizi”, “satış hatlarının hasılat ve maliyeti analizi”, “ürünlerin hasılat ve maliyeti analizi”, “finansal yönetim analizi”, “finansal tablolar analizi”, “yatırımların analizi”, “firma değerleme analizi” “kredi risk ve kurumsal yönetim analizi”, “büyüme analizi” çalışmaları ve bunların raporlanması.
- Söz konusu analizler “milyarda 0 ila 1000 arasında hata payıyla” gerçekleştirilecektir.
- Saydığımız istikrarlı büyüme stratejilerinin belirlenmesi ve uygulanması çalışmaları hangi işletme sahip, yönetici ve çalışanlarının istemediği bir durumdur?
Matematik, istatistik, maliyet ve yönetim muhasebesi, finans muhasebesi, finansal yönetim ve analiz, ekonometri, mikro ekonomi, üretim planlama ile endüstri ve işletme mühendisliği, projenin hazırlanmasında bazılarından kısmen bazılarından tamamen yararlandığımız bilim ve meslek dallarıdır. Söz konusu bilim ve meslek dallarının projenin amaçlarına uygun bir bileşiminin en azından tek kaynaktan ortaya konulması, bağdaştırılması ve uygulanması çalışmalarının bu güne kadar araştırabildiğimiz ve gözlemleyebildiğimiz kadarıyla pek çok işletmemizde (KOBİ) duyulmadığını ve uygulanmadığını söyleyebiliriz. Bu bakımdan projenin önemli bir farklılık meydana getirdiğine inanıyoruz.
Projede tek başına sadece finansal analiz yapılmamakta, üretim ve sermaye malları (makineler gibi) ile ilgili de birtakım teknik analizler gerçekleştirilmektedir. Yine bu güne kadar araştırabildiğimiz ve gözlemleyebildiğimiz kadarıyla, verimsizlik, israf, ekonometrik dengesizlik maliyetleri gibi kavramların pek çok işletmemizde duyulmadığını ve uygulanmadığını söyleyebiliriz. Bu konuda da projenin önemli bir farklılık ortaya koyduğuna inanıyoruz.
Söz konusu temel farklılıklarından ötürü projenin bir bütün olarak sunduğu hizmetleri başlangıçta ikame edecek herhangi bir hizmet bulunmadığını söyleyebiliriz. Dikkat edilirse piyasada mevcut paket ve erp gibi bilgi işlem programları projenin rakibi değildir. Aksine projenin sağlıklı yürütümü için gerekli verileri sağlayan ve projenin ilk adımı olan sistemin kurulması aşamasını gerçekleştiren projeyi tamamlayıcı unsurlardır.
- İşletmemizde israf ve verimsizlik maliyetlerini ölçebiliyor muyuz? Düzenli aralıklarla verim maksimizasyonu analizi yapabiliyor muyuz?
- İşletmemizde boşa giden ve israf edilen DİS (direkt işçilik saati) ve üretim masrafları bizi hiç rahatsız etmiyor mu?
- Söz konusu verimsizliklerin belirlenmesinin üretim planlama ve uygulama faaliyetlerine katkısı göz ardı edilebilir mi?
- İşletmenizde verimsiz çalışan makineleriniz, verimli işgücünüzü atıl kapasite meydana getirerek verimsiz hale getirdi mi, getirdiyse bunun tutarı ölçüldü mü?
- İşletmenizde verimsiz çalışan işgücünüz, verimli çalışan makinelerinizi atıl kapasite meydana getirerek verimsiz hale getirdi mi, bunun da tutarı ölçüldü mü?
- İşletmenizde makine işgücü bileşim oranı belli mi?
- En yüksek karı sağlayan, toplam maliyeti minimum, toplam geliri maksimum yapan, maksimum verimlilik noktasını sağlayan makine-zaman saati ve personel-zaman saati ile mal ve hizmet üretimi, alış ve satış hacmini tespit edebiliyor muyuz?
- Kar, maliyet ve verimlilik hedeflemesi yapılması ve verimlilik ve karlılık odaklı firma dengenizi nasıl kurabileceğinizi biliyor musunuz?
- İşletmemizde arz (üretim) ve talep (iç piyasa ve ihracat hasılatları) esnekliklerinin tespiti ve ürün fiyatlandırma çalışmaları yapılıyor mu?
- Sizce etkin bir gider ve maliyet kontrolü için işletmenizde yapılan her tür giderin, çeşitli açılardan sınıflandırılması, gider yerleri ve gider çeşitleri bazında izlenmesi gerekmez mi?
- İlk madde ve malzeme giderlerinin, işçi memur ücret ve giderlerinin, dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlerin, çeşitli giderlerin, vergi, resim ve harçların, amortisman ve tükenme paylarının, finansman giderlerinin analizi ile giderlerin dağıtım esasları gibi aktiviteler somut ve doğru bilgi oluşumunda etkin rol oynamaz mı?
- İşletmenizdeki her tür değişken ve sabit gider çeşidinin özel yöntemlerle belirlenen, işletmenize has teknik ve gerçekçi dağıtım anahtarlarıyla gider merkezlerine ve ürettiğiniz mamul veya sattığınız mallara doğru ve tam olarak yansıtılması ve böylelikle ürün çeşitlerinizin ayrı ayrı ve birbirinden farklı gerçek maliyetlerinin ortaya çıkması, başta rekabetçi bir fiyat politikası ve etkin bir kaynak ve kapasite planlaması ile maliyet, verimlilik ve karlılık yönetimini etkin bir tarzda gerçekleştirmenizi sağlamaz mı?
- Çeşitli üretim düzeylerinde ne kadar değişken ve sabit giderlerin oluştuğunu ve bunların mamul birimi başına tutarlarını bilmek; fiyat, kapasite, satış, maliyet, karlılık ve verimlilik planlaması ve uygulamalarınızdaki etkinliği artırmaz mı?
- Birim maliyetlerin dışında; bu maliyetleri oluşturan sınai ve ticari gider çeşitleri ve bunların tutarları ile hangi gider türünün birim başına ne kadar isabet ettiğini izlemek, size üretim ve yönetim birimlerini gider yapma, satın alma ve üretim faaliyetlerini gerçekleştirme süreçleri konularında uyararak etkin tedbirler alınması imkanını sunmaz mı?
- Değişken olan gider türlerinin sabitmiş gibi kabul edilmesinin veya tam tersinin; firmanızda fiyat kararlarını, kapasite kararlarını, kara geçiş analizlerini, üretim ve stok planlamalarını, bütçeleme çalışmalarını, ürün çeşitlendirme ve bazı çeşitlerin üretiminden vazgeçme kararlarını olumsuz yönde nasıl etkileyeceğini yeterince tahlil edebiliyor muyuz?
- İşletmenizde genellikle farklı oluşan üretilen, satılan ve stokta kalan malın sınai ve ticari toplam ve birim başına maliyetlerini ayrıntılı ve analitik olarak ölçebilmeniz arzu ettiğiniz bir sonuç değil midir? Bu bilgiye sahip olmak size üretim ve pazarlama politikalarınızı revize etmenizde rakiplerinize karşı büyük bir avantaj sağlamaz mı?
- Firmanızda departman maliyetlerinin görülmesiyle birlikte performans değerlendirmesi de yapılabileceğini ve böylelikle işletme hakimiyeti, tasarruf tedbirleri ve insan kaynakları yönetimine ne denli katkı sağlanmış olacağını göz ardı etmek mümkün mü?
- İşletmenizde kabul edilebilir sınırlar dışında fire ve hurdaların miktar ve tutarları ile bunların çıkış sebepleri ve üretim maliyetlerine olan olumsuz etkileri gerçekçi olarak görülüp önlemler alınıyor mu?
- Firmanızdaki üretim tesis çıkış maliyetlerini ve müşteri teslim maliyetlerini net olarak görmek ve her iki maliyet unsurunu mukayese ederek genel maliyet yapısının rehabilitasyonu için gerekli önlemleri zamanında ve doğru almak bir avantaj değil midir?
- Mal üretimi – maliyet – stok – karlılık analizi, hizmet üretimi – maliyet – karlılık analizi, satış hatlarının hasılat ve maliyeti analizi, ürün hasılatı ve maliyeti analizi, satış hattı karı ve zararı analizi, ürün karı ve zararı analizi, satış-hasılat alım-maliyet analizi, gider dağıtım, dönüştürme ve ürün maliyetlendirme analizi, eşdeğer mamul analizi etkin bir maliyet ve kaynak yönetimini sağlamaz mı?
- İstikrar arayışında bir firma iseniz; büyümenizdeki gerçek kaynak bileşimini görmek ve faaliyetlerinizin 1.- TL’lik öz kaynak başına kaç TL’lik borç meydana getirdiğini sürekli izlemek anlamlı değil midir?
- Etkin bir borç idaresi sistemi ve döner sermaye politikasıyla borç çevirme hızının artırılması ile kaynak kullanım dengesinin kurulması, buna uygun finansman planı hazırlanması, uygulanması ve büyüme esnasında da bu politikaların sürdürülmesi çalışmalarını gerçekleştirmek size piyasada nasıl bir rekabet avantajı sağlar?” hiç düşündünüz mü?
- İşletmenizde küçük boyutlu olsun büyük boyutlu olsun yatırım yapılması veya yapılmaması gerekliliğinin ortaya konulması adına, faaliyetlerin finansal analize nasıl tabi tutulması gerektiğini biliyor muydunuz?
Artan maliyetler içerisinde değişken maliyetler çoğu zaman üretim artış hızının üstünde arttıkları gibi üretim azaldığında aynı hızda azalış göstermezler. Sabit giderler de kapasite oluşturan giderler olduklarından kapasite altına düşen her üretim kapasite zararları meydana getirir. Bu yüzden firmalar görünmeyen giderler olarak nitelendirdikleri bu tip giderler sebebiyle zarar ettiklerini hissederler ama somutlaştırıp dile getiremezler.
Diyelim ki belli bir kapasitede üretim ve satış yapmak üzere yatırım yapmışsınız veya yapmaktasınız. Ancak faaliyetleriniz sonucunda bu kapasitenin gerektirdiği üretim ve satış hacmi daha yakalanmadan maliyetlerinizde yükselmeler meydana geliyor. Söz konusu kapasiteye geldiğinizde ise ürünlerinize talep olmasına rağmen ya çok az kar ediyor ya da zarar ediyorsunuz. Ne yaparsınız?
Ya mevcut şartları değiştirmeden bu iki nokta arasında faaliyetlerinizi sürdürebilirsiniz ki evvelce yatırım harcaması yaptığınız verimli kullanılmayan bu ek kapasiteye ve bu kapasitenin meydana getirdiği giderlere ödediğiniz para boşa gider israf edersiniz.
Ya da ancak toplam verimliliğinizi artırmak kaydıyla kapasiteye yaklaşırsınız. Böylelikle hem karlılığınız daha da çok artmış ve hem de yatırımınız boşa gitmemiş olur.
Her iki durumda da size en çok toplam karı sağlayan üretim-satış hacmi bellidir. Bu noktanın üzerinde veya altında bir faaliyet hacmi tercih etmeniz ölçülebilen miktarlarda kardan zarara yol açacaktır.
İsraf ve verimsizlik noktalarının ve bunların parasal karşılıklarının tespiti belirsizliği azaltan bir unsurdur. Böylece firmalarda eksik veya fazla istihdam adetleri, boşa giden direkt işçilik saatleri ve makine saatleri, verimsiz çalışan makine ve işgücü verimsizlik maliyetleri, hammadde ve malzemeler ile genel üretim gider unsurlarından kaynaklanan verimsizlik ve israf maliyetlerinin belirlenerek tasfiye edilmesi yöntemlerinin uygulanması kolaylaşır.
Unutmayalım: verimsizlik ve israf maliyetleri süreklilik arz ettiği halde bu hususu göz önüne almayarak üretim faaliyetlerini sürdüren işletmelerde gerçek anlamda optimal kapasitede üretim ve gerçek anlamda kar maksimizasyonu dengesi hiçbir zaman meydana gelemeyeceği gibi bu gelişmelerden toplumun refah seviyesi de olumsuz etkilenmektedir.
Öncelikle, halen geliştirdiğimiz bu projeyi bir makro ekonomik büyüme teorisi haline getirmeye yönelik çalışmalarımız devam etmekte olup bu konuda hayli mesafe almış durumdayız. Verimli bir büyüme ve kalkınmayı sağlayacak olan; kaynak kulanım dengesinin, verimsizlik, israf ve ekonometrik dengesizlik maliyetlerinin minimuma indirilerek kurulmasının TCMB’nin enflasyon hedeflemesine benzer biçimde talep hedeflemesi yapması gereken özel sektör eliyle nasıl gerçekleştirileceğini modellemeler yapmak yoluyla açıklayan tasarım çalışmalarımız halen devam etmektedir.
Fabrikalarda makinelerin duruş süreleri ve duruş sebeplerinin verimliliğe ve dolayısıyla işletmelerin büyümesine etkilerinin ölçülmesi konu başlıklı tasarım çalışmalarımız halen devam etmektedir.
Makro ve mikro ekonomi ve para teorisi konularına ait ve içeriğinde kendimize ait fikir, düşünce ve yaklaşımlarımızın hayli yoğun olduğu ve excel programı yardımıyla gerçekleştirdiğimiz, ekonometrik modellemeler ve analitik yaklaşımlarımızı da içeren bilimsel çalışma denemelerimiz ve programlarımız da bulunmaktadır.
Bunlar; işletmeci bir bakış açısı ile sermaye arzı – sermaye talebi dengesi analizi, dış ödemeler bilançosunun finansman kalemlerinin milli gelirin oluşumuna etki farklarının genel muhasebe metodları ve işletmelerde kullanılan bilanço tablosu yardımıyla analizi, genel muhasebe metodları ve basitleştirilmiş tablolar yardımıyla para arzı analizi, doğrudan yatırım – portföy yatırımları – dış ticaret – reel faiz analizi, işgücü, istihdam ve işsizlik analizi, makinelerin ekonomik analizi, oto finansman veya kredi kullanımında sermayenin marjinal verimliliği ile piyasa faiz oranı arasındaki ilişkinin analizi, para üzerine görüşler denemesi, firma, maddi sermaye ve beşeri sermaye değerinin tespiti, Keynes’in kuramı çerçevesinde kamu harcamalarındaki artışın aynı tutarda vergi artışıyla finansmanında, marjinal tüketim eğiliminin değeri ne olursa olsun milli gelirin kamu harcamaları kadar artması durumunun analizi ve bu duruma bir eleştiri denemesi, tahvil talebi ve para talebi bileşiminde optimizasyon, iki noktadan oluşan lineer bir talep fonksiyonu üzerinde talebin fiyat esnekliği ile toplam ve marjinal gelir kavramı arasındaki ilişkilerin farklı bir bakış açısı ile analizi, tahvil faiz oranı ile tahvil fiyatları arasındaki ilişkinin çözümlenmesine yönelik cebirsel bir yaklaşım, M. Friedman’ın bazı görüşlerinin örneklendirilmesi, değişik ve ayrıntılı sembollerle pratik milli gelir analizi, alternetif bir büyüme teorisi denemesi: firmalarda dinamik denge analizi (DDA) uygulamaları.